MMT võidukäik

Europe’s radical monetary experiment

Will MMT go mainstream?
The ECB can’t cut interest rates any more and it has already bought up almost all the bonds it is allowed to. If it wants to go any further then it needs to come up with something different. The outgoing president of the ECB, Mario Draghi, last week spoke approvingly of “modern monetary theory”, the economic theory that the government can take on almost unlimited debt financed by the central bank so long as inflation isn’t a problem, then use that money to finance its spending.

Pole ammu enam oma blogis kirjutanud. Vahepeal on toimunud suured muutused. MMT-st on peavool saamas. Populistlikku parempoolset revolutsiooni vast otseselt selle eest tänada ei saa, küll on aga parempopulistidel olnud oluline osa peavoolu hoone lõhkumisel. Minu sisetunne vasakpoolsete osas osutus õigeks, nad on hundid lambanahas ja sotsiaalõiguslaste revolutsioon on üdini neoliberaalne.

Nancy Fraser nimetab seda progressiivseks neoliberalismiks ja kirjutab sellest väga hästi: The End of Progressive Neoliberalism 

The election of Donald Trump represents one of a series of dramatic political uprisings that together signal a collapse of neoliberal hegemony. These uprisings include the Brexit vote in the United Kingdom, the rejection of the Renzi reforms in Italy, the Bernie Sanders campaign for the Democratic Party nomination in the United States, and rising support for the National Front in France, among others. Although they differ in ideology and goals, these electoral mutinies share a common target: all are rejections of corporate globalization, neoliberalism, and the political establishments that have promoted them. In every case, voters are saying “No!” to the lethal combination of austerity, free trade, predatory debt, and precarious, ill-paid work that characterize financialized capitalism today. Their votes are a response to the structural crisis of this form of capitalism, which first came into full view with the near meltdown of the global financial order in 2008.

Valdav enamus inimesi sellistest gruppidest, kes end progressiivsetena identifitseerivad (feministid, antifa, multikulturalistid jne) on sajaga neoliberaalid. Ei maksa siis imestada, et nad EL-i heaks kiidavad, kasinuspoliitikatele ja inimeste sundrändele alla kirjutavad. Ära lase neil endale öelda, kuidas sa valima peaksid, vali enda südametunnistuse järgi. Kui MMT edu ei saa kirjutada parempopulistide kraesse, siis neoliberalismi kollapsimise globaalselt küll saab, see kollapsib praegu täiega. Kui sa oled uus minu blogis ja ei tea, mis MMT on, siis siin on palju sissejuhatavaid matejale. Kuid hästi lühidalt. Praktikas on nende aastate jooksul kõik tõeks osutunud, mida MMT väitis. 1. Euro on vigane valuutasüsteem, mis ei saa kesta. Ei saanudki kesta ilma EKP riigivõlakirjade ostuta. 2. Ilma fiskaalliiduta ei saa eurosüsteem kesta, sest tekitab kõrge tööpuuduse jooksevkonto defitsiitidega riikides. Täna räägivad eurofiilid fiskaalliidu vajadusest. 3. Monetaarpoliitika ei tööta nõudluse stimuleerijana. EKP on üritanud, kuid tulemused on äärmiselt kesised olnud 4. Kõrged intressid versus madalad intressid on lugu, mis on parimal juhul segane inflatsiooni osas. Pigem põhjustavad kõrged intressid kõrgemat inflatsiooni. Türgi alandas intresse hiljuti ja inflatsioon tuli alla, rääkimata Jaapanist jne, kus madalad intressid on deflatsioonilised olnud.

Niisugused jutud, et seisan ilgelt tööliste õiguste eest ning olen äge vasakpoolne, aga uuskeinsism käib küll, ei kõlba kuhugile. MMT on leppimatu sellise soga suhtes.

Kui mõne lausega kokku võtta, siis MMT asetab raha tähtsuselt hierarhia lõppu, tuleb seda teha, mida poliitiliselt õigeks peetakse. MMT eitab uuskeinsistide IS-LM mudeleid ja väljatõrjumisteooriaid (Paul Krugman).

 

 

 

About Kristjan

Defitsiidi terrorismi vastase pataljoni eriüksuslane (finantsignorantsuse vastu võitlemise osakond). Treening: MMT, postkeinsism, Tartu Ülikool Majandusteadus
Rubriigid: English, Estonian. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

1 Responses to MMT võidukäik

  1. mihkel ütles:

    sa ütled, et pole ammu kirjutanud, aga alati on tore, kui kirjutad! aitäh!

Lisa kommentaar