Ühendkuningriigi valitsus laenab nüüd otse Inglismaa Pangalt

Kas nüüd otseselt laenab või laenama hakkab, aga selline lõik on Inglise keskpanga teadaandes:

The Bank will participate in the secondary market for gilts and corporate bonds by holding reverse auctions.
With respect to corporate bond purchases, the Bank reserves the right to carry out secondary market purchases via other methods, such as bilateral purchases, should it be deemed necessary. The MPC will keep under review the case for participating in the primary market.

Asset Purchase Facility (APF): Asset Purchases and TFSME – Market Notice 19 March 2020

See tähendab seda, et kavatsus otse valitsuse võlga osta on neil olemas ja tõenäoliselt seda ka teevad. Asi on MMT vaatevinklist oluline pigem jälle poliitilises tähenduses või argumenteerimise tähenduses. Iga MMT järgija teab, et Ühendkungriigi valitsus kulutab kahvivajutustega ja naelad tal otsa ei saa. See on ka peamine point poliitikutele teadmiseks, Kuidas need hammasrattad seal keskpankades täpselt pöörlevad, pole ju majanduspoliitika seisukohalt üldse nii oluline. Kuigi oluline on see siin sellegipoolest, sest erapankade potentsiaalselt teenitud tulu valitsuse võlakirjadelt jääb ära. Narratiivi mõttes omab ka tähendust, a la valitsusel on vaja erapankadelt raha laenata, versus valitsusel on oma pank ja valitsus on valuuta väljaandja.

 

About Kristjan

Defitsiidi terrorismi vastase pataljoni eriüksuslane (finantsignorantsuse vastu võitlemise osakond). Treening: MMT, postkeinsism, Tartu Ülikool Majandusteadus
Rubriigid: English, Estonian. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar