Mis sotsidest saab?

Kas keegi on märganud, et meil on peale koroonakriisi ka tõeline vasakpoolsuse kriis? See on kestnud juba aastaid ja tekkinud on olukord, kus nn “pruunsärgid” ajavad vasakpoolset majanduspoliitikat ja sotsiaaldemokraadid on neist paremal. Osalt on tegemist nn kultuurivasakpoolsusega, mis järjest rohkem kaotab tähtsust, sest töölised tahavad süüa.

See on üleilmne nähtus, Trump näiteks on rääkinud nüüd medicare laiendamisest seoses koroonakriisiga. Ma mingeid illusioone siin ei looks ja Trump ei tee kunagi medicare for all teoks, aga valimiste ajal võib ta väga vabalt sellest valetada ja demokraatidest vasakult mööda joosta.

Mis ma sellega öelda tahan? Parempoolsetes ei ole asi, parempoolsed on alati sellised olnud. Asi on vasakpoolsetes, sisuliselt on majandusvasakpoolsus täielikult tagant ära kukkunud. Sotsiaaldemokraadid meil ja Euroopas kiitsid kasinusmeetmed ja massilise tööpuuduse heaks. See on ju fakt. Sotsiaaldemokraadid meil Eestis seisavad riikliku pensionisüsteemi osalise erastamise  eest, mis on ju parempoolne idee. Sotsiaaldemokraadid seisavad vaba kapitali liikumise eest, mis on ju parempoolne idee.

Kuidas siis saab keegi imestunud olla, et töölisklass toetab kõikjal EKRE taolisi parteisid? Neil ei ole ju teisi valikuid, kui nad just sooneutraalsete peldikute andunud fännid pole ja tavaliselt nad pole. Woke kultuuri promomine toob kõikjal kaasa vasakpoolsete lüüasaamise. Majandusteemadel olen ma rääkinud nn vasakpoolsetega, nad esindavad neoliberaalseid ideid majanduses ja mulle tundub, et loobuda neist nad ei kavatse.

Tulevikku ennustada ilmselt väga keeruline, kuid arvan, et sotsiaaldemokraadid on oma poliitilise aura aastakümneteks minetanud (nad olid kunagi väga võimas poliitiline jõud Euroopas).

About Kristjan

Defitsiidi terrorismi vastase pataljoni eriüksuslane (finantsignorantsuse vastu võitlemise osakond). Treening: MMT, postkeinsism, Tartu Ülikool Majandusteadus
Rubriigid: Estonian. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar