Kuidas me selle eest maksame?

Peavoolu majandusteooria jaoks on kolm viisi valitsuse kulutuste finantseerimiseks:

  1. Valitsus kulutab maksutulusid
  2. Valitsus laenab
  3.  Valitsus trükib

MMT jaoks on ainult üks, valitsus kulutab klahvidele vajutustega.

Kui suured on maksulaekumised, see ei ole kulutamise kirjeldamise juures oluline. Kas väljastatakse võlakiri või mitte, see pole oluline, valitsus kulutab ikka nii nagu ta seda tavaliselt teeb-klahvidele vajutamisega.

Ehk keegi mäletab hiljutisi USA presidendi eelvalimiste debatte, kus Bernie Sandersilt küsiti pidevalt, et kuidas me selle eest maksame. Ta andis vastuseid, mis olid funktsionaalselt valed, et maksustame rikkaid, kehtestame maksu spekulatiivsetele  finantstransaktsioonidele jne. Kõike seda võib teha, aga  mitte selleks, et maksta millegi eest.

Et see on MMT vastus küsimusele: kuidas me selle eest maksame?

Tavaliselt räägitakse igasuguseid müüte MMT kohta, et nad promovad rahatrükki näiteks. Midagi sellist MMT-lased tegelikult ei promo, neile on suva, kas võlakirju väljastatakse või mitte. Ok, selles mõttes suva pole, et enamus neist arvab, et rikastele ei peaks riik riskivaba intressisissetulekut looma niiviisi, aga riigifinantside ja rahastamise suhtes on see neile täiesti suva, sest nad saavad aru, mis toimub.

Teine müüt, mida mina olen tihti kohanud, on selline, et MMT-lased tahavad rahandussüsteemi muuta riigikassa põhiseks. Nemad väidavad, et praegu on see keskpanga põhine. MMT ütleb, et ujuvkursiga rahandussüsteem juba on riigikassa põhine. ( st raha tuleb süsteemi juurde, kui valitsus kulutab).

Võiks esitada argumendi, et ehk ei ole selline riigi monopoolne rahandussüsteem üldse kõige parem. Sest poliitikud, kas nad saavad aru või ei saa, pidevalt juhivad seda süsteemi selliselt, et meile potentsiaalselt kättesaadav majandustulem jääb meile kättesaamatuks? See on ju tõsi. Mina ei väida, et praegune süsteem oleks absoluutselt parim võimalikest. Võib olla ei ole, aga siis peaks ettepanekud esitama, et milline süsteem seda on. Andke andeks, aga kullastandard seda kindlasti polnud.

Mul on tegelikult ideid, et kuidas süsteem muuta mitte monopoolseks, aga selliseid ideid mul pole, mis räägiksid valitsuse vabatahtlikust toetamisest.

About Kristjan

Defitsiidi terrorismi vastase pataljoni eriüksuslane (finantsignorantsuse vastu võitlemise osakond). Treening: MMT, postkeinsism, Tartu Ülikool Majandusteadus
Rubriigid: Estonian. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar